Blogs

Je WordPress CMS clean en overzichtelijk met custom post types

Naomi Beekhuizen

UX/UI designer en ervaren WordPress developer met een visie voor customer- en user centered design.

Aan de slag met Custom Post Types!

Daar staat ‘ie dan, jouw nieuwe website! Een van de eerste dingen waar je mee gaat werken in jouw WordPress website is het invullen van het CMS (Content Management Systeem). Standaard krijg je twee opties om berichten te kunnen plaatsen op jouw website, namelijk ‘posts’ en ‘projects’. Je bent vrij om te kiezen waar je precies wil posten, maar misschien heb je wel veel grotere plannen! Bij NoomsGalaxy maken wij regelmatig meerdere Custom Post Types (CPT’s) aan, om jouw WordPress CMS gestructureerd en overzichtelijk te houden. 

Screenshot van de Custom Post Types in de website van de LOV Leiderdorp.

Wat zijn Custom Post Types?

Custom Post Types zijn een vorm van CMS waarbij je zelf kan aangeven wat je hier wil posten. In principe werkt dit hetzelfde voor posts en project, alleen geeft de CPT naast deze twee post types de mogelijkheid om een eigen bedachte post type erbij te nemen. Voor onze klant de LOV hebben wij gebruik gemaakt van drie CPT’s (zie afbeelding), namelijk: 

  • Interviews;
  • Evenement;
  • Leden overzicht. 

Bij Interviews worden regelmatig interviews met de leden van de ondernemersvereniging gedeeld. Bij Evenement worden de aankomende evenementen gedeeld van de vereniging. Bij Leden overzicht worden de leden van de vereniging beheerd.

Waarom Custom Post Types? 

Custom Post Types maken jouw WordPress CMS overzichtelijker en makkelijker te gebruiken. Rechtstreeks uit het dashboard kun je navigeren naar een CPT en een post aanmaken, zoals je dit gewend bent in WordPress. Veel template builder thema’s werken samen met CPT’s. 

De LOV heeft drie post types, naast de ‘posts’ en ‘projects’ post types die ze al hadden staan. Wanneer zij een nieuw lid willen aanmaken, kunnen ze naar het post type ‘leden overzicht’ gaan en hier het nieuwe lid aanmaken. Ditzelfde geldt voor de andere twee.

Je hoeft niet altijd gebruik te maken van CPT’s om te bepalen hoe jij content in de website wil inrichten. Er zijn ook genoeg plugins voor bijvoorbeeld evenementen, waar je door middel van een shortcode content kan plaatsen op je website.

Maak content beheer next level in combinatie met ACF (Advanced Custom Fields) 

Op zichzelf kunnen CPT’s misschien nog niet al te bijzonder klinken, maar in combinatie met de plugin ACF, kun je veel gemakkelijker jouw CMS bijhouden. In de plugin ACF kun je eigen invoervelden aanmaken en koppelen aan een custom post type. NoomsGalaxy gebruikt deze combinatie om extra informatie toe te kunnen voegen aan een post type, zodat dit niet alleen maar in de post content onder elkaar verschijnt. Zo is het mogelijk om een datum, tijd en locatie toe te voegen aan het CPT Evenement op de website van de LOV. Ook kun je extra informatie toevoegen over leden, zoals hun website, contactgegevens en bedrijfslogo.

Naomi Beekhuizen

Linkedin icon

Instagram icon

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem vandaag nog contact op en zie wat ik voor je kan betekenen!

06 8114 61 77

info@noomsgalaxy.nl

Ook interessant